19. toukokuuta 2008

Diplo VI panee Maailman kirjat sekaisin

Kuudes suomenkielinen Diplo on ilmestynyt: sen kunniaksi Maailmanpoliittiset rockiltamat panee Maailman kirjat sekaisin

Pe 23.5. kello 20-02 Ravintola Dubrovnik, Eerikinkatu 11, Helsinki

Kinossa runoilija Roxana Crisólogon kokoamaa perulaista videorunoutta "Poeticas visuales de la resistencia".
Lavalla Maailman kirjat festivaalin vieraita, mm. chileläisen queer-kirjailijan Pedro Lemebelin ja uruguaylaisen runoilijan Lalo Barrubian performansseja sekä argentiinalaisen kulttikirjailijan Washington Cucurton runoilua.
Rockista vastaa Kadotetut, ja yllätysvieraat.
Liput 5 euroa ennakkoon Tiketistä.

****

Ensimmäinen Maailman kirjat -tapahtuma tuo Helsinkiin uuden sukupolven kirjailijoita Latinalaisesta Amerikasta: Pedro Lemebelin, Washington Cucurton, Lalo Barrubian ja Roxana Crisólogon. Myös uusin Venäjä-kirjallisuus on näyttävästi esillä.

Chileläinen queer-kirjailija Pedro Lemebel, argentiinalainen runoilija Washington Cucurto, uruguaylainen performanssitaiteilija Lalo Barrubia ja perulaissuomalainen runoilija Roxana Crisólogo pohtivat taiteen, aktivismin ja vastarinnan sidoksia. Lemebelin ja Barrubian performansseissa saavat kyytiä latinalaisamerikkalainen macho-kulttuuri ja nationalistiset identiteetit. Argentiinan juhlittu Cucurto kuvaa työläisrunoissaan ja hulvattomissa romaaneissaan maahanmuuttajien selviytymistä, ”kapitalismissa elämisen surkeaa absurdiutta”.

Risto Isomäki ja Pasi Toivainen käyvät kiinni ilmastonmuutokseen. Suurista Amazonasin alueen kansanliikkeiden Jose Ulisses Campos, Maattomien liike MST, sekä Sandra Regina ja Ataganildo Matos, Kuminkerääjien liitto CNS, tuovat keskusteluun globaalin oikeudenmukaisuuden.

Sunnuntaina kevään uutuuskirjailijat analysoivat nyky-Venäjää: Novaja Gazetan Nikolay Donskov, PEN-toimittajakirjailija Oksana Tshelysheva, kirjailijat Sergei Zavjalov ja Hamdem Zakirovi. Estradille nousevat myös Heidi Hautala, Jukka Mallinen, Outi Parikka, Anne Kuorsalo, Martti Valkonen, Airi Leppänen, Imbi Paju, Martti Lintunen ja Anna Häkkinen.

Maailman kirjat järjestetään Helsingin Rautatietorilla Maailma kylässä festivaalin yhteydessä viikonloppuna 24.–25.5. Yli 30 kustantajaa esittelee kevään tuotantoaan. Rautatietorin kirjateltta on avoinna ja teltan Amazon-lavalla ohjelmaa lauantaina 24.5. klo 11–20 ja sunnuntaina 25.5. klo 11–18. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Ei kommentteja: